2016. április 24., vasárnap

Mécs László

Mécs László, premontrei szerzetes, felvidéki születésű, nagyszerű költő volt. Fenn maradt versei - írásai nagyon szívmelengetőek, verseit olvasgatva úgy gondoltam, érdemes lenne szélesebb körben is terjeszteni életművét. Amikor, az immár mondhatni szokásos technikával, nevét böngészőbe írtam, szép számú, releváns találatot kaptam. Az első rögtön a wikipedia, amely az eredetileg Martinovics vezeték nevű Mécs László rövid életrajzával indít, majd a műveit sorolja fel. A wikipediát pedig rögtön a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisának vonatkozó része követi. A harmadik találat igen érdekes, ugyanis azt találjuk, hogy Mécs László honlapja, ez azonban egy kakukktujás, hiszen az oldalt megnyitva rögtön kiderül, hogy él egy azonos nevezetű hegymászó 
is, aki nem azonos illetve jóval fiatalabb a költőnél. A negyedik találat újra a költőről szól, néhány fotót találunk, először a költőről, majd a hegymászóról. Az ötödik oldal szintén a hegymászóra utal. A hatodik oldaltól azonban érdekes fordulatot vesz a találatok sora, ugyanis az Országos Mécs László Irodalmi Társaság honlapján találjuk magunkat. E társaságot a költő emlékére hozták létre 1994-ben és napjainkig működik. Fő tevékenysége, hogy irodalommal kapcsolatos pályázatokat hírdet, ugyanakkor feledésbe merülő költőket mutat illetve természetesen az általunk tárgyalt költőt is bemutatja, és jó néhány versét közzé teszi.
Ami a közösségi médiát illeti, a költő neve a facebook csatornája számára is ismerős, hiszen az irodalmi társaságnak van saját facebook oldala is. 
A google menüjébe visszatérve egy pdf fájlhoz vezető linket találunk, és Barlay Ö. Szabolcs A megbélyegzett Mécs László című művének elektronikusan elérhető változatára bukkanunk. Ezt egy másik pdf fájl követi, melyben a költő verseire bukkanunk, Anya kell!Versek lányokról és anyákról címmel. Ezután egy igen érdekes weboldalra akadunk, melynek neve www.arssacra.hu, Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész honlapja. Ezen „Vadócba rózsát oltok...” címmel olvashatunk a költészetéről. Az oldal utolsó találata a youtube csatornájára irányít át, ahol egyik legszebb anyákról szóló versét szavalja Cserhalmi György.
A youtube csatornájánál maradva, oda is beírtam a költő nevét. A legelső találat egy, a hegymászóval készült interjú, ezt viszont a költő előadott verseinek tömege követi. Az első oldalon legalább 20, tényleg kapcsolódó videótalálatot kaptam eredményül. Többek közt egy közel másfél órás összeállítást is, mely Pregitzer Fruzsina Mécs László műveiből összeállított önálló estje. Úgy vélem ez az összeállítás jobban bemutatja a költőt, mint bármelyik leírás, amelyet a világhálón találhatunk, így a Mécs Lászlóról készített bejegyzést, ezzel zárom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése